top of page

“El teatre és poesia que surt del llibre per a fer-se humana.” // Federico Garcia Lorca

Competències bàsiques treballades:

Les cançons treballades en aquest teatre tenen diversos ritmes i caràcters, és a dir, quan s'interpreten aquestes cançons, els alumnes estan interioritzant diversos ritmes, binaris i ternaris. A més, el caràcter de les cançons, ben marcat per la història i pels personatges mateixos que la protagonitzen, també els facilita la interpretació de diferents articulacions i en definitiva, de la part "emocional" de la música, que és el caràcter de cada cançó.

 

El cant coral, d'una altra banda, els ajudarà a empastar bé les veus, i a cantar així formant una sola veu, escoltant als altres membres del cor i acoplant la pròpia veu a les demés.

 

Una bona posició corporal, la impostació de la veu i d'altres elements posturals són molt importants per a treballar a l'hora de fer teatre cantat.

Les històries i els contes són un gran vehicle a l'hora d'introduir temes o aspectes de la música més formals, com és la música d'un compositor concret, en aquest cas, Mozart.

 

No es pot pretendre que músiques tan llunyanes en el temps respecte als alumnes i que són tan diferents a les que ells escolten normalment els "arriben a dintre" (per no dir que els entusiamen o que les entenguen) exposant-les d'una manera tradicional.

 

Amb aquest teatre hem aconseguit que els alumnes visquin i valorin la música de Mozart, ja que identifiquen cadascuna de les cançons amb un moment de la cançó o amb el personatge. La major prova de l'assoliment de l'objectiu ha estat el fet de què a l'hora d'estudiar, després d'haver representat l'obra, han estat els propis alumnes els què han demanat que a classe estudièssem amb la música de les cançons.

 

Considerem que veure que un alumne/a per pròpia voluntat escolta la música de Mozart, tanca els ulls, la tarareja... és prou satisfactori com per a considerar aquest objectiu assolit, més enllà de què entenguen les característiques d'aquesta música o identifiquen les formes musicals.

Treballar en grup i de forma colaborativa és la base per a desenvolupar-se en la societat avui en dia.

 

El treball amb el teatre amb cançons i el treball amb cor fa que els alumnes s'oblidin de la interpretació individual i comencin a escoltar als demés i a adaptar la seva pròpia veu a la del grup coral. Aquest fet ja els fa treballar plegats i elimina diferències econòmiques, de raça, de religió... en el cor del teatre del lleó i el ratolí cantem al uníson, totes les veus han de sonar com una, i necessitem oblidar-nos de la peculiaritat personal i escoltar als altres per a poder fer tots el mateix i que ens agradi.

 

També han treballat el repertori en parelles o grups de tres.

Competències de l'àrea

Competències de Primària

Educació vocal:

Competència artística i cultural:

Competència social i ciutadana:

Expressió corporal:

Tant el treball de posició del cos com el de dramatització són grans treballs d'expressió corporal, de ser conscients de com està el nostre cos (si està tens, si està relaxat...) i de com es mou (expressa sorpresa, alegria, tristesa?).

 

Aquest treball ha anat ajudat d'un bon treball de respiració diafragmàtica, que ha ajudat a les dos vessants:

 

- En el cas del cor, a notar quines parts del cos estan relaxades i quines no. Hem parlat de que el cos no pot tindre tots els músculs relaxats al mateix temps, però sí que podem dominar quins volem que estiguin relaxats i quins no. Hem relaxat la part superior, les espatlles, els braços, els músculs de la cara... i ens hem centrat en la respiració diafragmàtica.

 

- En el cas dels personatges, hem decidit, parlant-ho entre tots, quines són les principals emocions que hi han a cada escena del teatre. Després hem gesticulat aquestes emocions, i fins i tot hem fet un joc de mímica, per a veure si els personatges eren capaços de transmetre aquestes emocions a la resta de companys.

Així, els alumnes que havien de dramatitzar i fer el paper dels personatges, han tingut una idea de quins gestos poden fer a cada part i han enriquit la seva pròpia capacitat d'expressar-se corporalment.

Competència matemàtica:

És ben sabut que la música i les matemàtiques van de la mà, i en aquest cas, els alumnes han interpretat obres en les què necessitaven estar molt atents als compassos d'espera i a cada entrada de la partitura. Especialment, a l'hora d'interpretar compassos de subdivisió ternària i alguna cançó amb un canvi de compàs, estar atents a la directora del cor vol dir també comptar compassos i escoltar i mesurar en silenci la durada de la música que actuava de pont entre cada frase. Aquest exercici matemàtic per al qual no feien servir paper posar en marxa la part lògica del cervell d'una manera molt activa.

Competència comunicativa, lingüística i audiovisual:

El treball de les cançons sempre és un treball lingüístic, ja que la pronunciació de les paraules i l'extens vocabulari que ofereixen les cançons fomenten aquesta competència. En aquest teatre els alumnes han pogut treballar algunes paraules que no utilitzaven o fins i tot que no coneixien, i gràcies al context de l'obra i a interpretar-les amb música, li han donat un significat que ara ja no se'ls oblidarà mai.

Educació auditiva:

Tot el treball vocal del teatre ha estat una audició contínua i activa de les principals obres de Mozart. Això ha enriquit molt més el seu coneixement auditiu d'aquestes obres que no escoltar-les solament, o fer exercicis sobre una audició.

 

També ha hagut part de treball auditiu en els personatges, doncs hem interpretat, enregistrat en vídeo i escoltat l'enregistrament. Hem parlat de projecció de la veu i hem escoltat el mateix fragment interpretat per diferents alumnes. Hem considerat les propietats que ha de tindre la veu en un escenari: s'ha de parlar clar i alt, la velocitat no ha de ser ràpida, les pauses ajuden a determinades situacions...

 

Ha estat un treball d'expressió, però sens dubte, també d'escolta i d'atenció, doncs és impossible que un aspecte funcioni sense l'altre.

bottom of page