top of page

Alguns apunts sobre aquesta obra:

Cal assenyalar que "La flauta màgica" és una obra plena d'incongruències: la pròpia flauta en un primer lloc es diu que està feta d'or i després que va ser "tallada d'un roure", fins a fets més fonamentals com que les Tres Dones, que serveixen al mal, porten a Tamino fins als Tres Xiquets, el bé, o per exemple, què fa un malvat com Monostatos en el temple de la Sabiduria?

 

Però bé... què importa?

 

Tot això significa que l'òpera es va escriure sense pensar que seria la gran obra històrica que ha acabat sent. Probablement, Mozart la va compondre simplement per a divertir i entretindre a la part més humil de la societat del moment, que habitaven el teatre del seu amic Schikaneder.

 

Variacions en aquesta versió:

 

Per aquest motiu, aquesta adaptació de la història de la flauta màgica no concorda amb l'argument de l'òpera, la raó d'haver-ho fet així és la de donar als xiquets i xiquetes una visió més senzilla i comprensible de la història. No ens ha importat modificar la història ja que el què ens interessa és que ells escolten la música de Mozart i puguin gaudir d'ella.

 

Per aquest motiu trobareu que l'argument no és del tot fidel: hem eliminat la part que parla de les proves del foc i de l'aigua que han de superar Tamino i Papageno, també la part on es troben Pamina i Tamino i aquesta vol suicidar-se pensant-se que Tamino no li parla perquè ja no està interessat en ella. Així mateix, hem eliminat un personatge, en aquesta adaptació, com és Monóstatos, el malvat servent de la Reina.

Un altre punt interessant és que no s'especifica el lloc de l'acció ni l'època, així que aquest obra és una gran oportunitat per a mostrar la creativitat de directors i escenògrafs.

 

La Flauta Màgica no es només una història de la lluita entre el bé i el mal, de lo ridícul i lo sublim, d'elements femenins i masculins; és, sobretot, una obra genial que, envoltada amb totes aquestes incongruències, enalteix l'amor per la veritat, la solidaritat mútua, la justícia, la fraternitat i la tolerància. 

 

Aquí teniu el llibret i la partitura adaptada per a piano, de l'obra:

 

Aquesta proposta de treball ve de la necessitat de fomentar una part del currículum molt important i relacionada amb aquesta àrea, que és la creativitat dels alumnes.

 

Així doncs, cal dir també que aquesta idea ve d'una sèrie d'activitats que va engegar en el seu moment la professora de música de secundària Maria Jesús Camino. Podeu veure el desenvolupament de les activitats a un article que va escriure per a la web EducaConTic.

Activitat: "Escoltant amb la imaginació"

bottom of page